MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent

EVROPSKA CENTRALNA BANKA PLANIRA DA TESTIRA DIGITALNI EVRO

Evropska centralna banka (ECB) razmišlja o uvođenju digitalnog evra i planira da testira ideju pilot-projektom koji počinje sredinom Oktobra.

Predsednica ECB-a Christine Lagarde, saopštila je da se Evropljani sve više okreću digitalnom trošenju, štednji i ulaganjima, prenosi SEEbiz.

– Naša je uloga da osiguramo poverenje u novac. To znači ispitati odgovara li evro digitalnom dobu. Morali bismo biti spremni da izdamo digitalni evro, ako to bude potrebno – rekla je Lagarde.

Prema ECB-ovom planu, digitalni evro bio bi sličan bitkoinu, ali bi za razliku od drugih kriptovaluta bio pod nadzorom centralne banke.

Digitalne valute koriste tehnologiju blokčejna, odnosno velikih datoteka sa podacima o transakcijama. I digitalni evro zasnivao bi se na toj tehnologiji, a koristio bi se u internet transakcijama.

– Digitalna varijanta zajedničke evropske valute bila bi dostupna svim građanima i kompanijama u evrozone – navode u ECB-u, dodajući da bi bio nalik novčanicama, ali u digitalnom obliku.

ECB ga je zamislio kao dopunu gotovini, a ne kao zamenu.

U planu su razgovori o toj ideji s građanima, akademicima, finansijskim sektorom i vladama kako bi se procenile njihove potrebe.

Javno savetovanje i probna faza započeće 12. Oktobra.

Izvor: Mina

MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent
Mi smo partneri naših klijenata a oni su upravo u nama prepoznali kvalitet.

Preuzmite besplatan ebook klikom na dugme ispod.