Privremen prekid obavljanja delatnosti do sada prijavilo 12.000 preduzetnika

Od početka 2020 godine do polovine Jula delatnost je privremeno prekinulo 12.185 preduzetnika. Tokom cele 2019 godine na ovaj korak se odlučilo 10.315 preduzetnika, podaci su preuzeti sa portala APR.

Međutim, MNP ADVISORY smatra da je razlog statusa mirovanja za više od pola preduzetnika ustvari – Test samostalnosti. Od 12.000 preduzetnika više od 5.000 je registrovane delatnosti računarsko programiranje ili konsultantste aktivnosti u IT sektoru.

– Za vreme privremenog prekida obavljanja delatnosti, preduzetnik se vodi kao aktivan u registru privrednih subjekata, ali mu ne teku poreske i druge obaveze za vreme trajanja mirovanja – navodi Agencija za privredne registre.

Tokom ove godine među onima koji su privremeno prekinuli delatnost sem preduzetnika koji se bave računarskim programiranjem su i konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem, frizerski i kozmetički saloni, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, konsultanti u informacionim delatnostima, taksi prevoznici i drugi.

Iz navedenih razloga u slučaju programera, a njih je preko 5.000 u ovom slučaju, pandemija nije glavni razlog mirovanja. Od početka meseca Marta 2020 godine preduzetnici da bi ostali paušalci moraju da prođu test samostalnosti.

– Preduzetnici su privremeno prekinuli poslovanje zbog otežanih uslova koje je izazvala korona, ali oni nisu većina – smatraju iz Udruženja Računovodstvene komore Srbije.

– Najviše je među njima paušalaca koji su odustali zbog testa samostalnosti. Ukoliko se utvrdi da nisu samostalni, preti im dodatno poresko opterećenje prihoda koje ostvaruju od usluga i prometa dobara sa drugim pravnim licima. Upozoravali smo Ministarstvo finansija kakav će efekat imati te zakonske izmene – objasnili su iz Udruženja.

Mi smo partneri naših klijenata a oni su upravo u nama prepoznali kvalitet.