BLOCKCHAIN – ŠANSA ZA SARADNJU SRBIJE, EMIRATA i INDIJE

Blokčejn (blockchain) video samit Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) biće održan u Oktobru sa ciljem povezivanja i unapređenja saradnje firmi u inovativnim i brzorastućim tehnologijama, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Skup, na kome će učestvovati veliki broj predstavnika kompanija i eksperata iz naše zemlje, UAE i Indije, biće organizovan uz podršku Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Dubaija, najavio je Marko Selaković, rukovodilac Kancelarije PKS u UAE.


– Izuzetno je priznanje da partneri iz Privredne komore Dubaija prepoznaju nameru Srbije da se pozicionira kao lider u razvoju blokčejn tehnologije u regionu i Evropi. Ujedinjeni Arapski Emirati jedna su od najinovativnijih ekonomija sveta, sa izuzetno širokim spektrom primene blokčejn tehnologija u raznim sferama života i poslovanja. Uz uključivanje Indije, kao jednog od globalnih lidera u domenu IT industrije, ovaj virtuelni samit otvoriće priliku za poslovno povezivanje kompanija Srbije, UAE i Indije – rekao je Selaković.

Ističe da je, u novoj poslovnoj realnosti, stvaranje mogućnosti za razvoj inovativnih rešenja i unapređenje poslovanja prioritet Kancelarija PKS u UAE.


Blokčejn tehnologija jedna je od najmlađih grana IT industrije, a prva asocijacija kod većine, pri pomenu blokčejn tehnologije, je trgovina kripto valutama, kažu u PKS.

Međutim, objašnjavaju, blokčejn u ovom trenutku ima primenu svuda gde se nalazi bilo koja vrsta transakcija, a služi i kao alat za praćenje robe.
U Srbiji danas postoji preko 20 kompanija koje su specijalizovane u razvoju blokčejna, dok sve veći broj firmi u svojoj ponudu klijentima nude i blokčejn, objasnio je Marjan Stojanović, sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo PKS.


– Vlada Srbije je prepoznala blokčejn tehnologiju kao najbrže rastuću granu IT sektora u Srbiji i novom regulativom biće omogućen dodatni podsticaj investiranju u blokčejn kompanije, što će doprineti njihovom razvoju i konkurentnosti na svetskom tržištu – ocenio je Stojanović.
Podseća da je u okviru Udruženja formirana Blokčejn sekcija sa ciljem razvoja aktivnosti na unapređenju primene ove tehnologije u različitim oblastima u Srbiji.

Blokčejn sekcija PKS je aktivno uključena i u aktivnosti Radne grupe Vlade Srbije koja koja se bavi izradom nacrta kriptoimovinskog regulatornog okvira u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju.

Izvori: PKS i eKapija

Mi smo partneri naših klijenata a oni su upravo u nama prepoznali kvalitet.