MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent

FORMIRANA RADNA GRUPA ZA BOLJU NAPLATU POREZA

Vlada Srbije je usvojila odluku o formiranju radne grupe za izradu strategije u cilju bolje naplate poreza i podizanja svesti građana o uzimanju fiskalnog računa.

Radnu grupu će činiti predstavnici velikog broja ministarstava, najavio je pre formiranja ovog tela ministar finansija Siniša Mali u izjavi i dodao da će taj tim vrlo brzo početi da radi.

Podsetio je da je država već jednom organizovala nagradnu igru za bolju naplatu poreza i da se ona, kaže, pokazala uspešnom.

Mali je ukazao da je Poreska uprava u proteklih nekoliko nedelja težište svojih aktivnosti stavila na terensku kontrolu pekara i dodao da je inspekcija od 500 pekara koje je kontrolisala utvrdila nepravilnosti u radu kod više od 300 njih.

Uglavnom su se nepravilnosti, kaže, odnosile na neizdavanje fiskalnih račna i naglasio da je to ogroman problem za državu, jer, podseća, svaki neizdat fiskalni račun znači manje prihoda u budžet.

Naglasio je da neplaćanje poreza nije fer prema državi, jer, ukazuje Mali, sve te pekare su iskoristile pomoć države – dobile isplatu minimalne zarade, imale mogućnost za uzimanje povoljnih kredita kod Fonda za razvoj i kroz garantnu šemu, oslobođene su plaćanja poreza i doprinosa…

Ti prodavci, dodaje on, varaju i građane i državu, te je cilj da se sa tom praksom prekine.

Upravo zbog toga, naglašava, država će napraviti čitav set aktivnosti kako bi podigla svest građanima o tome koliko je važno da traže fiskalni račun.

Izvor: Vlada Srbije

MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent
Mi smo partneri naših klijenata a oni su upravo u nama prepoznali kvalitet.

Preuzmite besplatan ebook klikom na dugme ispod.