MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent

Nove preventivne mere koje su propisane usled epidemije 11.07.2020

Novi pravilnik je donet na osnovu člana 7. stav 2. Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i stupa na snagu 11. Jula 2020 godine.

Plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti poslodavci su dužni da donesu do 10. Avgusta 2020.

Nadzor nad primenom Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i drugih propisa i akata u vezi sa tim zakonom vrši inspekcija rada, pa će u tom smislu i preventivne mere u vezi sa zaštitom od zaraznih bolesti predviđene Pravilnikom biti kontrolisane od strane te inspekcije. Podsećamo da nadzor nad primenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti vrši sanitarna inspekcija.

Poslodavci trebaju imati u vidu da su novčane kazne za prekršaje iz Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu znatno više od onih predviđenih Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Poslodavac je dužan da do 10.08.2020 donese plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, kao sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno Zakonu o bezbednsti i zdravlju na radu.

Zatim, na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj je nadležni organ proglasio vanrednu situaciju zbog epidemije danom stupanja na snagu akta o proglašenju vanredne situacije primenjuju se sledeće posebne mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti:

– zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite

– u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite

– u svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra

– zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija

– ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata od 7.00 do 20.00 časova

– prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova

– puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja

– u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica)

– u javnom prevozu obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila

– zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara

– sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda

– sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice)

– česta dezinfekcija svih javnih objekata

– dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama (preporuka)

– što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava

MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent
Mi smo partneri naših klijenata a oni su upravo u nama prepoznali kvalitet.

Preuzmite besplatan ebook klikom na dugme ispod.