MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent

PORESKE PRIJAVE NA KAPITALNE DOBITKE U SLUČAJU PRODAJE KRIPTOVALUTA (PPDG 3R) – mišljenje autora

Tekst pisao: Miloš Praštalo, CPA, osnivač i direktor MNP Advisory.

Jedno vreme nismo pisali o poreskim prijavama na kapitalne dobitke u slučaju prodaje digitalne imovine (konkretno za fizička lica i konkretno za kriptovalute) – PPDG 3R prijave.

Da li se nešto promenilo od prvog zapisnika i poreskog rešenja o kom smo ranije pisali blog?

Promenilo se malo toga, ali sa druge strane se iskristalisalo koje filijale Poreske uprave rade na pomenutim prijava (koje brže, a koje sporije), a takodje znamo i koje filijale ne rade uopšte na datim prijavama.

Dakle period rešavanja PPDG 3R prijava se kreće u rasponu od uopšte nerešenih slučajeva – od donošenja ZDI (npr Filijala Novi Sad, Novi Beograd, Zemun, Obrenovac itd) preko rešavanih slučajeva u roku od npr 2 meseca (Filijale Sremska Mitrovica, Čačak, Zaječar itd) pa do rešavanih prijava u svega par dana od datuma podnošenja – da, dobro ste pročitali.

Jedna filijala u Srbiji (možda ih ima više ali za sada nismo lično iskusili), šalje zapisnik najkasnije u roku 24 radna časa od podnošenja prijave, a rešenje stiže čim potvrdite prvobitan zapisnik.

Tu nije kraj, sve ovo funkcioniše ne fizički, poštom i sl. već – mejlovima.

Radi se o Filijali Beograd Centar.

Na kraju, posle ovoliko vremena i podnetih prijava, shvatili smo da je sve isključivo do osobe tj poreskog inspektora. Možda je i do njegovih pretpostavljenih, ali ako jedna filijala (koja verujem da nije uopšte rasterećena), može da reši nešto ovako u roku od par dana, a druga nikad, onda shvatite da je sve do volje.

Neko se ne usudjuje da pipne prijave, jer mu je kripto skroz stran pojam, dok neko drugi otvori taj predmet i shvati da ukoliko postoje svi dokazi rešavanje je lakše i od prodaje nepokretnosti i akcija.

MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent
Mi smo partneri naših klijenata a oni su upravo u nama prepoznali kvalitet.

Preuzmite besplatan ebook klikom na dugme ispod.