MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent

POSLOVANJE U SFERI ZAKONA O DIGITALNOJ IMOVINI i R&D OLAKŠICE – mišljenje autora

Tekst pisao: Miloš Praštalo, CPA, osnivač i direktor MNP Advisory 

Posle 5-6 godina rada u sferi digitalne imovine, i preko 100 konsultacija sa privrednim subjektima na datu temu, došao sam do realnog zaključka da je u Srbiji jako malo kompanija koje mogu da primene, koriste, posreduju ili izdaju digitalnu imovinu u svojoj osnovnoj delatnosti.

Zašto je to tako i gde je problem?

Većina kompanija digitalnu imovinu koriste kao side element u svom poslovanju, npr investiraju u kriptovalute, ili za svoje usluge i proizvode primaju kripto od kupaca (B2B) što je svakako jedna pozitivna strana, ali mnogo više se očekivalo u ovom drugom domenu, a to je npr stvaranje sopstvenih kriptovaluta, tokena i tokenizacija uopšte. Takodje se očekivalo i više u oblasti posredovanja i sličnih (napominjem da posle 2 i po godine od primene Zakona o digitalnoj imovini mi u Srbiji i dalje imamo samo tri (!) privredna subjekta koja imaju dozvolu Narodne banke Srbije i/ili Komisije za hartije od vrednosti).

Problem je svakako na obe strane, što se tiče države Zakon bi trebao da se menja i dopunjuje jer već polako zastareva i poseduje dosta rupa, a sa druge strane su i privredni subjekti često nerealni i misle da im je dovoljan mali početni kapital i kratko vreme za realizaciju projekta u sferi digitalne imovine. Posle se najčešće opredele ili da presele svoj projekat na neko drugo mesto izvan Srbije (npr Dubai) ili jednostavno odustanu od projekta.

Medjutim, osećam priliku da ovde napomenem da ova sfera i oblast razvoja (i inovacija) spada pod R&D olakšice u Srbiji, o čemu malo ko priča. Olakšice su enormne i zaista postoje velike uštede u ovom polju (uštede u porezima i doprinosima na plate zaposlenih i dvostruko priznavanje troškova u Poreskom bilansu) što kao rezultat na kraju donosi ogromnu optimizaciju troškova konkretnog privrednog subjekta.

Naši klijenti koji su se opredelili za ovaj vid olakšica u poslovanju osećaju mnogo veću rasterećenost i sigurnost (smanjen rizik) što na kraju dovodi do bržih i većih prihoda.

Primer olakšica: oslobođenje 70% poreza na zarade zaposlenih, i oslobođenje 100% doprinosa PIO sve dok projekat traje i trenutno nema roka i kraja za primenu ovih olakšica. Takođe svaki R&D trošak se priznaje dvostruko u poreskom bilansu što umanjuje porez na dobit privrednog subjekta (često ga uopšte i nema).

MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent
Mi smo partneri naših klijenata a oni su upravo u nama prepoznali kvalitet.

Preuzmite besplatan ebook klikom na dugme ispod.