STRUČNO MIŠLJENJE: NOVI (NE)ISPRAVNI GOOGLE RAČUNI

Počevši od meseca Jula 2021 godine korisnici Google Workspace (i G Suite) paketa u Srbiji počeli su da primaju nove račune sa iskazanim PDV-om od 20%.

Google je pritom registrovao i novu kompaniju u Irskoj koja sada nosi naziv: Google Cloud EMEA LTD, i ta kompanija se navodi na njihovim novim izdatim računima sa izraženim PDV-om.

Stvar ne bi bila sporna, da je Google registrovao poreskog punomoćnika u Republici Srbiji. Medjutim, na sajtu Poreske uprave u delu koji se odnosi na spisak poreskih punomoćnika – kompanija Google Cloud EMEA LTD nije navedena.

Naše mišljenje je da je stvar samo u (ne)ažurnosti novog spiska poreskih punomoćnika u Srbiji i da će situacija uskoro biti jasna.

Međutim to nije jedini problem. Novi Google računi su po Zakonu o PDV Republike Srbije neispravni. Na njima nema izraženih vrednosti u dinarima već samo u dolarima ili eurima. Zatim ne postoji podatak o PIB-u primaoca računa, ne postoji informacija ko je poreski punomoćnik u Srbiji, i da ne idemo dalje…

Naš je savet, dok se stvari ne iskristališu i dok ne bude novih vesti, da se svakako po novim Google računima ulazni PDV nikako ne odbija, a ako privredni subjekt nije PDV obveznik i dalje je potrebno obračunavati interni PDV (reverse charge) ali sada na iznos osnovice ZAJEDNO SA PDV, odnosno na iznos ukupnog računa (što svakako poskupljuje Google usluge korisnicima u Srbiji).

Autor: Miloš Praštalo, CEO

Mi smo partneri naših klijenata a oni su upravo u nama prepoznali kvalitet.