MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent

TRENUTNI PROGRAMI FINANSIJSKE PODRŠKE U SRBIJI

Privrednici koji imaju problema sa likvidnošću ili žele da unaprede svoje poslovanje mogu da konkurišu za neki od projekata koji su na raspolaganju preduzećima do kraja ove i početkom sledeće godine.

Iz Privredne komore Srbije (PKS) navode da je još malo vremena ostalo za prijavu za program “Katapult”, koji je namenjen inovativnim preduzećima iz oblasti nauke i tehnologije, iz bilo kog industrijskog sektora, koja su u ranoj fazi razvoja proizvoda i osvajanja tržišta, i preduzećima sa dokazanom tržišnom trakcijom. Rok za prijavu je 6. Decembar ove godine do 15 časova na sajtu katapult-akcelerator.rs.

“Krajem ove i početkom sledeće godine trebalo bi da budu objavljena dva nova javna poziva preduzećima, za promociju izvoza Razvojne agencije Srbije i nabavku opreme Ministarstva privrede. Budžetom za narednu godinu predviđena su sredstva za ova dva programa, ali se još uvek ne zna tačan datum početka javnih poziva”, kažu iz PKS.

Međutim, dok se ne odrede datumi za promociju izvoza i nabavku opreme, do kraja ove godine firme mogu da apliciraju i za Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstva privrede i Fonda za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije.

Za ovaj program mogu da se prijave mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP), preduzetnici, poljoprivredne zadruge i fizička lica. Od 360.000 do 3.600.000 dinara su sredstva koja se mogu koristiti za operativne troškove i investiciona ulaganja.

Aktuelan je i Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2021. godini, Ministarstva privrede i Fonda za razvoj. Sredstva su namenjena za kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje skladišta, proizvodnog i poslovnog prostora, za kupovinu novih ili polovnih mašina i opreme, alata, dostavnih vozila, kao i za trajna obrtna sredstva, nabavku softvera i računarske opreme.

Prijem zahteva za mikro i mala pravna lica, preduzetnike i zadruge traje do 31. Decembra kod Fonda za razvoj.

Privrednicima su na raspolaganju subvencije i bespovratna sredstva drugog javnog poziva za IPARD, meru 7 (Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava). Cilj je da se stvore nove mogućnosti za zapošljavanje u ruralnim područjima. Rok za podnošenje zahteva je do 17. Decembra ove godine.

Centar za digitalnu transformaciju PKS i Razvojna agencija Srbije raspisali su javni poziv za učešće u Programu podrške digitalnoj transformaciji MMSP. Učesnici u konsultantskom programu dobijaju besplatnu izradu ekspertske analize, rad na detaljnoj strategiji razvoja kompanije i bespovratnu subvenciju Ministarstva privrede do 6.000 evra. Rok za prijavu je do utroška sredstava.

Novac za početnike
Od 400.000 do 6.000.000 dinara namenjeno je Programom podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2021. godini Ministarstva privrede i Fonda za razvoj. Novac je obezbeđen za kupovinu mašina, opreme, dostavnih vozila, održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora, operativne troškove. Krajnji rok za prijavu je 31. Decembar kod Fonda za razvoj.

Krediti Fonda za razvoj
Finansijska podrška namenjena je preduzetnicima, MMSP, i velikim privrednim društvima. Dostupna su sredstva od 300.000 dinara za preduzetnike i milion dinara za privredne subjekte za nabavku opreme, mašina, postrojenja, izgradnju i kupovinu proizvodnog ili poslovnog prostora. Maksimalni iznos po jednom privrednom subjektu sa svim njegovim povezanim licima u toku kalendarske godine može biti do 250 miliona dinara. Zainteresovani mogu da apliciraju za novac tokom cele godine kod Fonda za razvoj.

100 + 100 evra
Firma može da ostvari pravo na 100 evra subvencije po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i 100 evra po fiskalnoj kasi. Rok za podnošenje Izjave o zainteresovanosti za finansijsku podršku za fiskalizaciju Poreskoj upravi završava se 31. Januara 2022. godine.

Izvor: biznis.rs

MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent
Mi smo partneri naših klijenata a oni su upravo u nama prepoznali kvalitet.

Preuzmite besplatan ebook klikom na dugme ispod.