MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent

BLOCKCHAIN I BUDUĆNOST RAČUNOVODSTVA

Blockchain tehnologija (ili neka buduća “v2 verzija”) će imati potencijal da promeni oblast knjigovodstva i računovodstva na mnogo načina.

Neki od potencijalnih uticaja uključuju:

  1. Povećanu transparentnost: Blockchain tehnologija omogućava kreiranje transparentne i bezbedne distribuirane “knjige” kojoj mogu pristupiti sve strane. To pomaže povećanju transparentnosti finansijskih transakcija i finansijskih izveštaja i smanjuje rizik od prevara.
  2. Poboljšanu efikasnost: Biće moguće automatizovati mnoge ručne procese koji se trenutno koriste u knjigovodstvu i računovodstvu. Doći će do značajne uštede vremena i smanjiće se rizik od grešaka.
  3. Veću bezbednost: Biće izuzetno teško hakerima da promene neke finansijske zapise. Ovo povećava ukupnu sigurnost finansijskih podataka.
  4. Preciznost i tačnost: Automatizacijom mnogih procesa koji se trenutno koriste u računovodstvu, moguće je smanjiti rizik od ljudske greške i povećati ukupnu tačnost finansijskih zapisa i na kraju finansijskih izveštaja.

Takođe ova tehnologija (ili neka buduća slična) će uz primenu pametnih ugovora (smart contracts – ugovori koji se izvršavaju sami), automatizovati proces fakturisanja i naplate. Ovo bi potencijalno moglo umanjiti potrebu za ručnim usaglašavanjem stanja.

U svakom slučaju, još je rano za potpuno usvajanje blokchain tehnologije u računovodstvu i verovatno će proći neko vreme pre nego što vidimo šire usvajanje.

MNP logo with the strapline - dark blue with light blue arrow - transparent
Mi smo partneri naših klijenata a oni su upravo u nama prepoznali kvalitet.

Preuzmite besplatan ebook klikom na dugme ispod.